BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
shape
       Inceputurile locuirii pe meleagurile Bihorene sunt documentate arheologic din timpuri stravechi, istoria dezvoltarii si evolutiei Oradiei fiind aceea a unui oras central European, a carui situare geografica l-a plasat permanent la o confluenta de drumuri, de culturi, la o rascruce de interese politice, religioase, ori etnice, fapt care face din studiul istoriei acestui oras un demers pe cat de laborios, pe atat de interesant.
       Datele, imaginile si comentariile care stau la dispozitia navigatorului modern pe calea Internetului sunt rodul stradaniilor unor cercetatori oradeni, care si-au pus alaturi de capacitatile profesionale si o parte din suflet in efortul de a aduce Oradea mai aproape de inimile dumneavoastra.
       Incursiunea istorica pe care v-o propunem permite o abordare cronologica, in paralel cu o periodizare, in incercarea de a va pune la dispozitie imagini si informatii care sa va transforme interesul pentru orasul nostru, intr-o dorinta irezistibila de a-l vizita, pentru a gasi in Muzeele, Bibliotecile si Monumentele de aici, ceea ce Oradea-online nu va poate oferi de la distanta.
       In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, Oradea s-a mentinut ca un puternic centru industrial si comercial. La fel ca si in cazul altor orase mari din vestul Transilvaniei, eforturile s-au indreptat spre transformarea Oradiei intr-un puternic centru cultural romanesc. In contextul celui de-al doilea razboi mondial, in vara anului 1940, actiunile diplomatice si militare revizioniste ale Ungariei horthyste, sprijinita de statele fasciste - Germania hitlerista si Italia - au fost completate cu activitati de tip terorist desfasurate pe teritoriul romanesc, activitati menite a pregati o eventuala interventie armata. In perioada desfasurarii tratativelor dintre guvernul roman si cel maghiar, pe teritoriul Romaniei au fost organizate numeroase grupe teroriste.
       Centrul lor coordonator se afla in Oradea, dar intrucat organele romanesti de resort au procedat, la mijlocul lunii august, la arestarea principalilor organizatori si participanti, misiunea lor n-a putut fi dusa la indeplinire. In anul 1944, populatia evreiasca a fost supusa unor legiuiri rasiste injositoare. In cursul lunii mai, a avut loc operatiunea intreprinsa de Gestapo, de deportare a populatiei evreiesti in lagarele de exterminare hitleriste. Circa 90 % din evreii din Oradea au pierit in aceste lagare, in special in cele de la Auschwitz si Dachau. La 12 octombrie 1944 a avut loc atacul decisiv asupra Oradiei; trupele ungare si germane s-au retras din oras, lasand in urma doar grupuri mici, cu misiunea de a distruge cladirile mai importante.
       Eliberarea orasului s-a facut de catre trupele romane si sovietice. Odata cu reinstaurarea administratiei civile romanesti, la 9 martie 1945, conducerea politica si administrativa a Oradiei a fost preluata de elementele comuniste locale, a caror ascensiune la putere a fost facilitata de administratia militara sovietica. Regimul comunist a determinat schimbari esentiale in ansamblul vietii publice oradene, pervertind si incetinind functiile organismului social. Istoria Oradiei in anii dictaturii comuniste poarta amprenta specifica fiecareia dintre etapele evolutiei acestui regim la scara nationala. Anii 1944-1947 au corespuns etapei cuceririi puterii politice de catre fortele comuniste.
       Modelul stalinist a dominat intreaga viata politica, social-economica si culturala intre anii 1948-1965. Regimul Ceausescu (1965-1989), practicand o oarecare destindere si liberalizare in primii ani, a readus in prim-plan modelul stalinist si mai mult chiar, a instaurat socialismul dinastic. Paralel cu lupta pentru cucerirea puterii politice, autoritatile comuniste au declansat actiunea de reprimare a tuturor elementelor necolaborationiste, a unui numar impresionant de persoane prezente in campania de rezistenta impotriva comunismului si a luptei pentru victoria partidelor democratice.
       La momentul oportun acestia trebuiau inlaturati de pe scena vietii politice. In cursul anilor '50, arestarile si condamnarile politice au atins culmi nebanuite. Deosebit de violenta a fost represiunea asupra diferitelor biserici si culte, episcopii si preotii constituind una dintre cele mai numeroase categorii de detinuti politici. In ciuda vicisitudinilor de ordin politic si ideologic, viata economica a Oradiei, a cunoscut, in anii dictaturii comuniste, o incontestabila dezvoltare. Incepand din 1949-1950, dupa nationalizare, intreprinderile si-au desfasurat activitatea in conformitate cu planurile cincinale, caracteristice vremii.
       Accentul dezvoltarii industriale a fost pus pe ramurile constructoare de masini, energetica, siderurgica si chimica, dar industria usoara si alimentara a fost, de asemenea, reprezentativa. Urmare a acestor evolutii economice, populatia Oradiei a crescut semnificativ, sporului natural, adaugandu-i-se si o importanta componenta de miscare a populatiei catre zonele mai dezvoltate. S-au inregistrat progrese si in domeniul serviciilor publice, transport, sanatate. De asemenea, turismul a constituit o preocupare pentru autoritatile vremii, in acest sens Baile Felix si Baile 1 Mai, ale caror resurse de apa termala cu efecte curative aveau o reputatie constituita inca din sec XVI, au fost aduse la standardele vremii. Incepand cu anii '70, efectele negative ale politicii de industrializare fortata s-au facut simtite si in Oradea, ca si la nivelul intregii tari.
       Concentrarea aproape a intregii productii industriale si agricole pentru export, in vederea obtinerii resurselor financiare, a adus populatia in situatia de a se confrunta cu numeroase lipsuri si greutati. Nivelul de trai al oradenilor, a fost, insa, relativ suportabil comparativ cu situatia locuitorilor din alte centre urbane romanesti, avand in vedere pozitia privilegiata, de oras de frontiera. Evenimentele revolutionare din decembrie 1989 au determinat mutatii profunde in structurile politice, sociale si economice romanesti, fiind percepute imediat si in Oradea.
       De remarcat, pentru perioada post-decembrista, la nivelul Oradiei, este intoarcerea acesteia la vechea sa traditie universitara. Incepand cu 2 mai 1990, prin hotarare de guvern, ia fiinta Universitatea Tehnica din Oradea, care devine, un an mai tarziu Universitatea din Oradea. In anii care au urmat, institutia a cunoscut o continua dezvoltare, fiind actualmente cel mai insemnat centru universitar din zona de vest a tarii.